Loading
Move Commons Sin ánimo de lucro, Reproducible, Reinforcing the Town/community/society Commons, Horizontal


Titols i resum a tot arreu

Un activista barceloní ha aconseguit préstecs per un total de 492.000 euros de trenta-nou entitats bancàries durant més de dos anys. Una part els ha invertit en crear la publicació extraordinària 'Crisi' (número íntegre, en pdf), que s'ha repartit el 17 de setembre a 150 punts del país.

Hi explica que ho ha fet per criticar el sistema capitalista, detalla com ho ha fet i diu que no els tornarà. Una altra part dels diners, l'ha donada a moviments socials que miren de construir alternatives.

Un dia després que finalitzés a Barcelona el 8è Congrés de Fundraising (és a dir, sobre captació de recursos per a ONG i Fundacions), en el qual experts d'entitats socials han estat debatent sobre com aconseguir finançament per a construir un món més just (a través de donacions de socis o aliances amb empreses, entre d'altres, i sempre dins la més estricta legalitat i amb esperit col·laboratiu), esclata el cas d'un activista antisistema que fa bandera de saltar-se aquesta legalitat. Com un mitjà i com una fi.

L'activista Enric Duran, mebre del col·lectiu Temps de re-voltes, explica que és una acció individual d'insubmissió a la banca que ha fet premeditadament per a denunciar el sistema bancari. Defineix l'estafa com una nova forma de desobediència civil.

Explica que va estudiar el funcionament del sistema bancari a la primavera de fa dos anys. Va inventar-se una professió i una nòmina falsa que feia creure que era solvent. Va començar a demanar crèdits a bancs i caixes argumentant que volia fer reformes al seu pis o que volia comprar-se un cotxe.

També va crear una empresa per a poder justificar algunes inversions, com la compra de material audiovisual per a una productora. Diu que l'avantatge de demanar préstecs a través d'una societat és que el deute no apareix en l'historial personal ni en el sistema d'informació d'impagats del Banc d'Espanya.

Després de liquidar interessos, comissions, notaris, impostos i d'altres despeses, van quedar-li 360.000 euros nets, els que ha invertit en la publicació i en d'altres accions destinades a conscienciar sobre la crisi econòmica. Just abans que 'Crisi' sortís al carrer, Duran explica que ha fugit del país.

Enric Duran explica els motius de la seva acció en una entrevista a la televisió alternativa sense llicència Okupem les ones, enregistrada abans de fugir del país.
Més sobre...: estafa solidaria , crisi , enric duran

Activitats previstes
No hi ha actes en perspectiva


  logo comsoc comunicacio social Qui som

Ass. COMSOC


Contacte

Col·labora
Què fem

El Portal


Ràdio

Tallers
Segueix-nos

Facebook


Twitter

Vimeo