Loading
Move Commons Sin ánimo de lucro, Reproducible, Reinforcing the Town/community/society Commons, Horizontal


Titular notícies

FUNDACIÓ UTOPIA CREARÀ a GIRONA una AGÈNCIA de VIATGES COMPROMESA

Divendres 29 Febrer 2008


L'agència s'anomenarà Ítaca i està previst que funcioni abans de l’estiu. La Fundació Utopia ubicarà una seu a Girona i l'altra a la ciutat La Antigua Guatemala, on es faran els primers viatges. Ho expliquen al portal Vilaweb.

La previsió és crear també llocs de treball per a dones, amb tres eixos bàsics: l'alimentació, l'hostatge i la venda d'artesania. D'aquesta manera, la fundació preveu que donarà l'oportunitat a la mateixa comunitat, amb la premissa d'evitar el desarrelament i la migració no desitjada.

Vilaweb* (28/02/2008)

Raquel Sabater, treballadora social, és la responsable de coordinar el projecte que durà a terme abans de l'estiu l'ONG Fundació Utopia, amb la creació d'una innovadora agència de viatges sense ànim de lucre. Sabater impulsa aquesta idea després de dos anys d'implicar-se en el projecte de la Fundació Plataforma Educativa –ideada per Jordi Pascual– a la ciutat de La Antigua Guatemala. Des de fa uns anys, aquesta ONG és l'encarregada de promoure el projecte cultural El Sitio on es formen els joves de la ciutat per tenir un futur més esperançador.

Durant dos anys, Sabater es va dedicar a promoure cursos i tallers de creativitat perquè els joves es poguessin formar en camps com ara els museus, els centres culturals, cooperatives, empreses, etc. «La realitat del país és dura per la droga, les armes, la violència i la pobresa, però calia pensar com ajudar-los per donar-los més recursos. Pensant en els joves, perquè ells no tenen per què marxar, ja que la misèria provoca delinqüència», explica aquesta jove cooperant. Sabater estava cansada de veure com turistes europeus i nord-americans anaven a La Antigua Guatemala a divertir-se, «a gaudir de tot», i que no tenien cap mena d'interès per una ciutat i una regió que «considera històrica i un marc natural molt seductor». I mentre això passava, ella s'entristia quan llegia als diaris i veia a la televisió les constants morts que hi havia cada dia per voler travessar la frontera, «perquè el seu somni és anar-se'n als Estats Units».

Els plans de futur són crear una seu a Girona i una seu a l'antiga capital de Guatemala. El proper repte serà crear un web en què puguin presentar les rutes que es trobaran els viatjants quan vagin a Guatemala. «Si hi van turistes compromesos des d'aquí voldrà dir que podran ser atesos per guies que abans haurem format nosaltres en els cursos del projecte cultural El Sitio», comenta Sabater, que remarca que l'agència actuarà sense aplicar criteris empresarials.

La previsió és crear també llocs de treball per a dones, amb tres eixos bàsics: l'alimentació, l'hostatge i la venda d'artesania. D'aquesta manera, la fundació preveu que donarà l'oportunitat a la mateixa comunitat, amb la premissa d'evitar el desarrelament i la migració no desitjada. I quan queden pocs mesos per fer realitat el projecte, Sabater agraeix el suport de Jordi Pascual i el voluntari Pep Plana.

Per què Guatemala?

La república de Guatemala té poc més d'onze milions d'habitants, dels quals el 56% és pobre o extremament pobre. El 20% són joves de 14 a 25 anys i s'hi afegeix que la població d'1 a 14 anys arriba a un 64%. Altres dades revelen que el creixement anual de la població és del 2,5% i això provoca que augmenti l'analfabetisme i que cada any, amb els joves que fan 15 anys, se sumen uns 3.500 joves a l'estadística.

Les perspectives de futur dels joves quant a feina i estudis són molt limitades, amb un tant per cent molt elevat de joves que fan feines molt marginals. A part, Guatemala és l'únic país centreamericà que té com a població majoritària les ètnies indígenes. La situació encara és més desavantatjosa per a les dones indígenes, que es veuen afectades per tot tipus d'abusos i una exclusió social més gran a causa de la seva subordinació.

(*) Vilaweb és un diari electrònic en català que ofereix informació local i internacional relacionada amb la política, el món social i les noves tecnologies.

Més sobre...: fundació , utopia , guatemala , agència , viatges , girona
Últimes Notícies


  logo comsoc comunicacio social Qui som

Ass. COMSOC


Contacte

Col·labora
Què fem

El Portal


Ràdio

Tallers
Segueix-nos

Facebook


Twitter

Vimeo