Loading
Move Commons Sin ánimo de lucro, Reproducible, Reinforcing the Town/community/society Commons, Horizontal


Titular notícies

VOLUNTARIAT UNIVERSITARI, una OPCIÓ al teu ABAST

Dilluns 28 Abril 2008


Cada vegada són més les universitats que acosten el voluntariat als seus estudiants a través d'una entitat vinculada al centre d'estudis. Una oportunitat de viure noves experiències al mateix temps que aprens altres habilitats.

Et vindria de gust viatjar a Mauritània per ajudar a desenvolupar el sector turístic de la població de Walata? T'has plantejat mai donar suport als teus companys de campus amb discapacitat perquè puguin dur una vida normalitzada? O potser prefereixes involucrar-te en un projecte de suport a persones sense llar? El voluntariat universitari és una opció present en moltes universitats catalanes i de la resta de l'Estat i cada vegada ofereix programes més diversos i atractius.


* La Nira estudia tercer d'Educació Especial i l'Anna primer d'Educació Social. Juntes porten el taller d'estudi assistit cada dimarts i dijous en una escola de Cerdanyola del Vallès. Segons expliquen, treballar amb aquests nens és tota una aventura de la qual sempre aprenen coses noves. “Ells creixen, peró jo també ho faig amb ells” explica Nira.

Com elles, són molts els universitaris que han optat per dedicar el seu temps lliure al voluntariat. De fet, segons la Fundació Solidarios para el Desarrollo, vinculada a la Universitat Complutense de Madrid, el perfil de voluntari a l'Estat espanyol és el d'una dona universitària d'entre 20 i 25 anys.

Un valor afegit per al teu futur professional

La Laura és estudiant de la Universitat Autònoma de Barcelona. Durant el seu temps lliure acompanya i dóna suport a la unitat d'atenció diürna de demències del Centre Sanitari Alborada de Sabadell, a Barcelona. Segons ella, aquesta activitat no només li ha permès viure una experiència solidària, sinó que li ha ofert una formació integral. “Ser un bon professional no només és dominar el camp de coneixement, sinó també tenir una mirada sobre l'àmbit social”, afirma la Laura.

En aquest context, el voluntariat també és un valor afegit a l'hora de buscar feina, ja que la persona demostra que sap treballar en equip, utilitzar bé els recursos i que té bones qualitats per dirigir tasques.

“Ser voluntari dóna habilitats i competències útils per al mercat laboral però sobretot per ser millor persona”, explica Arancha Cejudo, responsable del portal HacesFalta.org. Exercint un voluntariat, per exemple, s'aprèn a treballar sota pressió, a treballar en equip i amb persones molt diverses, a donar el millor d'un mateix en una activitat i a expressar-se i comunicar-se; “són capacitats socials i no tant tècniques, interessants també en els processos de selecció” de les empreses, afegeix Cejudo.

Una oferta cada vegada més àmplia

Cada vegada són més la universitats que faciliten als seus estudiants el voluntariat a través de fundacions vinculades al centre d'estudis.

A Barcelona hi ha diverses fundacions d'aquest tipus, com Món-3, l'entitat vinculada a la Universitat de Barcelona. Aquesta organització compta amb una àmplia oferta de formació en el camp del tercer sector i amb projectes de cooperació internacional. El treball amb col·lectius en risc d'exclusió és l'especialitat de la Fundació Autònoma Solidària, vinculada a la Universitat Autònoma de la capital catalana.

UPF Solidària és la plataforma vinculada a la Universitat Pompeu Fabra. Aquesta entitat promou diverses formes de voluntariat i projectes de cooperació tant externs com interns.

A Lleida, la seva universitat compta amb el Centre de Cooperació Internacional, el qual, entre d’altres coses, ofereix varies beques de cooperació. També compta amb una fundació la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona; URV Solidària té diversos programes a llocs com Bòsnia i Herzegovina i Brasil. La Universitat de Girona, per la seva part, també té una Oficina de Cooperació i Solidaritat que ofereix ajuts per a projectes.

Finalment, la Universitat Oberta de Catalunya és un exemple d’universitat on-line que dedica un espai al voluntariat i la cooperació. El Campus per la Pau permet als estudiants formar-se en aquest camp alhora que els acosta de forma pràctica a aquest món.

A la resta de l'Estat hi ha altres experiències, com la Fundació Solidarios para el Desarrollo vinculada a la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat Jaume I de València, la Universitat de Deusto a Bilbao i la Universitat de Sevilla.

* Ariadna Gálvez

Més sobre...: voluntariat , universitari , estudiants
Últimes Notícies


  logo comsoc comunicacio social Qui som

Ass. COMSOC


Contacte

Col·labora
Què fem

El Portal


Ràdio

Tallers
Segueix-nos

Facebook


Twitter

Vimeo