Loading
Move Commons Sin ánimo de lucro, Reproducible, Reinforcing the Town/community/society Commons, Horizontal


Titular notícies

La TRANSPARÈNCIA i el CODI ÈTIC, BÀSICS per a la TASCA de les ONG

Divendres 30 Maig 2008

 
El dissabte 24 de maig la Coordinadora d’ONG Solidàries va celebrar la seva Jornada Anual. Una cita, que enguany ha servit per reflexionar entorn la necessària transparència i la importància de l’aplicació del Codi ètic en les tasques de les ONG. La Jornada es va celebrar al Centre Cívic de Porqueres i va comptar amb l’assistència d’una vintena de persones de diverses entitats.

 

Cal que les entitats de la Coordinadora utilitzin el codi ètic per distingir les bones pràctiques de les que no funcionen, i definir uns indicadors d'efectivitat i democràcia, que estiguin més relacionats amb valors que no pas amb qüestions numèriques o xifres. Les entitats, a més, proposen dedicar un monogràfic a la possible incidència de les entitats de la Coordinadora per contrarrestar la manipulació informativa que duen a terme alguns mitjans de comunicació. Aquestes són algunes de les conclusions recollides dissabte, a la Jornada Anual.

La intervenció de Begoña Román, professora de Filosofia a la UB i membre de la Comissió de Seguiment del Codi Ètic de la Federació Catalana d’ONGD (FCONGD), va servir per reflexionar entorn la necessitat de dur a terme una pràctica transparent, que sigui coherent amb els principis recollits al Codi Ètic de la Coordinadora i que fomenti la confiança de la ciutadania i les administracions. Per a Román, la confiança que dipositen u ns i altres en la tasca de les ONG implica l’assumpció d’una gran responsabilitat. És per això que cal fer més autocrítica i ser menys autocomplaents. Cal avaluar la tasca de les ONG i corregir allò que no funcioni. En la Jornada Anual, també es va remarcar que el codi ètic ha de servir com a full de ruta, per a gestionar els errors i les possibles contradiccions.

Rita Huybens, de la mateixa comissió de la FCONGD, va mostrar als assistents alguns exemples de males pràctiques a l’hora d’intentar captar més socis mitjançant la publicitat. Ja a la segona part, el veneçolà Alejandro Escarrà, expert en Dret Constitucional i Drets Humans, va fer una ponència de caràcter informatiu sobre l’Alternativa Bolivariana de las Amèricas (ALBA), un projecte cubà i veneçolà, al que s’han sumat Nicaragua i Bolívia i d’altres països llatinoamericans, per fer front a l’Àrea de Libre Comercio de las Amèricas (ALCA). Mentre que el segon és un gran mercat regit pels principis neoliberals, l’ALBA està fonamentada en la cooperació, la solidaritat, el desenvolupament social i en la defensa de les sobiranies.

La jornada va comptar amb l’exposició de tres bones pràctiques desenvolupades per entitats de la Coordinadora: un projecte de telemedicina de Desós, un projecte d’AEPFCA sobre salut i alfabetització a la zona nicaragüenca de l’Atlàntic Nord, afectada per l’huracà Fèlix, i, finalment, un projecte de codesenvolupament a Gàmbia de Llagostera Solidària. Finalment, les entitats van treballar tres eixos claus: la manipulació informativa, les bones pràctiques i el codi ètic

Gemma Valeri
Últimes Notícies


  logo comsoc comunicacio social Qui som

Ass. COMSOC


Contacte

Col·labora
Què fem

El Portal


Ràdio

Tallers
Segueix-nos

Facebook


Twitter

Vimeo