Loading
Move Commons Sin ánimo de lucro, Reproducible, Reinforcing the Town/community/society Commons, Horizontal


Titular notícies

CERCANT LEGITIMITAT: el TURISME SOLIDARI com a PRODUCTE COMERCIALITZABLE

Divendres 26 Setembre 2008


Els viatges solidaris són una activitat marginal en el sector de les ONGD: només un número reduït les organitzen. No obstant, a la dècada dels '90 van començar a sorgir especialistes i investigadors que afirmaven que era una modalitat de turisme alternatiu amb un nínxol de mercat propi.

Però la conversió del turisme solidari en un producte potencialment comercialitzable està generant canvis en la naturalesa d'aquest tipus de viatges.


D'una banda, aquesta conversió ha despertat l'interès de determinats sectors empresarials. Per un altre, espenta cap a l'homogeneïtzació del producte, ja que els potencials consumidors requereixen, se suposa, un marc de referència que els ofereix confiança a dos nivells: en relació a la qualitat i confortabilitat del servei (desplaçament i hoteleria, especialment), i en relació a les característiques que han de permetre la consideració del producte com “solidari” (el valor afegit que caracteritza el producte).

La conversió del turisme solidari en un producte comercialitzable, l'interès de sectors empresarials a explotar aquest nínxol de mercat, i un valor afegit (la “solidaritat”) que és prerrogativa de les organitzacions socials. Tres factors que, junts, poden suposar una combinació perillosa.

La certificació del producte pot ser l'extrem més pervers d'aquesta situació. En realitat, tota gira al voltant de la recerca de legitimitat, una legitimitat que té el sector no governamental a l'hora de manejar el concepte “solidaritat”, però no l'empresarial. Un segell de garantia que asseguri que el producte comercialitzat per l'empresa és solidari soluciona aquest problema.

Els riscs són evidents si prenem com a referència un àmbit més madur del consum responsable com és el comerç just. Aquesta activitat va sorgir de la societat civil organitzada com a alternativa al comerç internacional. Després de diversos intents sense èxit, a finals dels '90 va sorgir el segell FLO (Fairtrade Labelling Organizations International) de comerç just. I avui ens trobem que algunes d'aquestes transnacionals de l'alimentació que  representen el model de comerç contra el qual va sorgir el comerç just comercialitzen línies de productes amb el segell FLO; és el cas de Nestlé o McDonalds. Seguint el mateix model, avui FLO està intentant introduir un segell de turisme solidari. Trobarem en un futur propostes certificades com “turisme solidari” comercialitzades per multinacionals del sector turístic com Barceló o TUI?


* Jordi Gascón (Acció per un Turisme Responsable - ATR)
  Article publicat al diari El País el 9 d'agost del 2008

Últimes Notícies


  logo comsoc comunicacio social Qui som

Ass. COMSOC


Contacte

Col·labora
Què fem

El Portal


Ràdio

Tallers
Segueix-nos

Facebook


Twitter

Vimeo