Loading
Move Commons Sin ánimo de lucro, Reproducible, Reinforcing the Town/community/society Commons, Horizontal


Titular notícies

JA TENIM els 10 INSTITUTS que PARTICIPARAN a L'INSTITUT VIATJA amb el TURISME RESPONSABLE!

Dijous 1 Setembre 2011


Ja tenim els 10 instituts que participaran a la innovadora iniciativa pedagògica "L'Institut viatja!": un convit als instituts de Secundària i Batxillerat de la província de Barcelona a preparar i enregistrar un programa de ràdio dedicat al turisme responsable de les entitats sense ànim de lucre que mantenen llaços de cooperació i solidaritat amb diferents pobles de la Terra. La proposta de l'Associació COMSOC - Comunicació Social, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha rebut l'acollida de deu centres educatius de diversos municipis, entre ells Barcelona, Berga, Cornellà de Llobregat, Pineda de Mar, Tordera i Esparreguera. Si us heu quedat fora en aquesta convocatòria però esteu interessats/des en participar d'aquesta activitat o altres iniciatives similars, podeu omplir el formulari igualment i us apuntarem a la llista d'espera de "L'Institut viatja" i us mantindrem informats/de de noves convocatòries.


L’educació en el context de la societat de la informació i el coneixement demana que l'alumnat sigui capaç d’obtenir informació i donar-li sentit propi. D’aquesta manera pot interpretar críticament el món que l'envolta i participar-hi de manera activa a partir del diàleg, la discussió i el consens en grup cooperatiu.
 
Amb la iniciativa “Coneix Món amb el Turisme responsable, ara també als Instituts” l'Associació ofereix eines per a Secundària i Batxillerat, que pretenen treballar de forma col·laborativa tres eixos principals:

- Educació en valors per a la ciutadania crítica i intercultural

- Educació en comunicació

- Educació per mitjà de les Tecnologies per a l’Aprenentatge i el Coneixement


Amb aquest projecte participatiu comparteixen amb els instituts de Secundària i Batxillerat de la província de Barcelona -que omplin el formulari d'inscripció- formes de viatjar sostenibles amb la població local, el medi ambient, la cultura i l'economia del poble de la Terra que es visita.
sahara institut berenguer

Imatge d'un viatge solidari als campaments saharauís

Durant el primer trimestre del curs escolar 2011/12 us conviden a preparar i enregistrar un programa de ràdio d'una hora que emuli el Món Obert d'estiu de Ràdio L'Hospitalet, l'únic programa de ràdio dedicat en exclusiva al turisme responsable. D'aquesta manera us apropareu a les propostes de viatges que fan les Organitzacions No Lucratives (ONL) vinculades al "Portal del Turisme responsable" amb web www.coneixmon.org, i a les realitats socials i culturals dels països en vies de desenvolupament humà.
 
radio l'hospitalet

Imatge de l'Estudi 2 de Ràdio L'Hospitalet
L'espai radiofònic té aquesta estructura:

a) Introducció
b) Radiografia del destí
c) Presentació de l’entitat que proposa el viatge
d) Conversa amb els turistes responsables
e) Conte popular del poble visitat

Un resultat final, un programa de ràdio, que serà fruit d'un important treball previ a l'aula i al seu entorn social. Un resultat audiovisual que estarà accessible a la web www.coneixmon.org en diversos formats (àudio i imatge).

 
 
Les etapes pedagògiques que es contemplen són:

a) Projecció audiovisual
b) Treball col·laboratiu: assumpció de diferents rols
c) Recerca (sobre els impactes del turisme, d'informació del país, de l'entitat, de la cultura popular de tradició oral, de la música que posteriorment faran servir en el programa)
d) Preparació del guió
e) Enregistrament (locutor, col·laboradors, i tècnics de so)

Cal predisposar i motivar a l'alumnat per a participar i implicar-se en el projecte. Per això considerem adient la projecció d'un documental (22 minuts) titulat “Projecte Sàhara. De Santa Coloma a Dajla". Un projecte solidari de l'Institut Ramon Berenguer IV de Santa Coloma de Gramanet.


Vídeo resum del “Projecte Sàhara. De Santa Coloma a Dajla"

D'aquesta manera els joves faran recerca, acordaran un guió, l'executaran i contrastaran la seva informació sobre el turisme i el país a visitar amb les entitats i els viatgers solidaris convidats. L'equip de COMSOC - Comunicació Social acompanyarà tot el procés i especialment el moment de l'enregistrament del programa de ràdio.

 


Documental íntegre (22 minuts)
El “Projecte Sàhara: de Santa Coloma a Dajla” és un documental rodat la primavera del 2006 als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf a Algèria, concretament al de Dajla. Any rere any, des de 2000, un grup d'estudiants de Batxillerat i de Secundària de Santa Coloma de Gramenet viatja als campaments.

És una experiència única en l'àmbit educatiu on els joves conviuen i col·laboren directament amb les persones del campament. Aquest film presenta a través dels ulls de quatre estudiants -la Gemma, en Colo, el Cristian i la Mireia- la seva vivència del viatge, els sentiments que s'hi mouen, la feina duta a terme al campament i, sobretot, el seu gra de sensibilització vers la problemàtica no resolta del poble sahrauí.

És una producció del Departament de Solidaritat i Cooperació de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, amb la col·laboració de l'Associació d'Amics del Poble Sahrauí (ACAPS), de la Delegació Sahrauí a Catalunya i de l'Institut Ramon Berenguer IV.

Per més detalls, podeu escoltar i veure el programa de ràdio dedicat al viatge saharauí de l'Institut Ramon Berenguer IV de Santa Coloma de Gramanet. Espavileu-vos! I ompliu el formulari d'inscripció. Només hi ha 10 places per participar en aquesta experiència transformadora!
 

Últimes Notícies


  logo comsoc comunicacio social Qui som

Ass. COMSOC


Contacte

Col·labora
Què fem

El Portal


Ràdio

Tallers
Segueix-nos

Facebook


Twitter

Vimeo