Loading
Move Commons Sin ánimo de lucro, Reproducible, Reinforcing the Town/community/society Commons, Horizontal


Titular notícies

Tornen els tallers de ràdio de Coneixmón per a instituts

Dimecres 18 Abril 2012


Després de l'èxit dels tallers de ràdio de Coneixmón amb l'Institut Viatja tornem a posar-nos les piles per preparar nous tallers pel curs 2012-13. Amb un nou format però amb el mateix esperit volem convidar als instituts de Secundària i Batxillerat de la província de Barcelona a preparar i enregistrar una serie de càpsules radiofòniques en el marc dels Tallers per conèixer món que parlin sobre turisme responsable. A més de l'alumnat, en aquests programes també en seran protagonistes les entitats sense ànim de lucre que proposen experiències de viatge a la vegada que mantenen llaços de cooperació i solidaritat amb diferents pobles de la Terra. La proposta de l'Associació COMSOC - Comunicació Social, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, vol apropar als i les joves dels nostres instituts les noves tecnologies de la comunicació a la vegada que els vol presentar una proposta de viatge amb voluntat de transformació social.

L’educació en el context de la societat de la informació i el coneixement demana que l'alumnat sigui capaç d’obtenir informació i donar-li sentit propi. D’aquesta manera pot interpretar críticament el món que l'envolta i participar-hi de manera activa a partir del diàleg, la discussió i el consens en grup cooperatiu. Amb la iniciativa radiofònica dels Tallers per Conèixer món, l'Associació COMSOC - Comunicació Social ofereix eines per al segon cicle de secundària i batxillerat que pretenen treballar de forma col·laborativa tres eixos principals:

- Educació en valors per a la ciutadania crítica i intercultural

- Educació en comunicació

- Educació per mitjà de les Tecnologies per a l’Aprenentatge i el Coneixement

Amb aquest projecte participatiu les entitats no lucratives comparteixen amb els instituts formes de viatjar sostenibles amb la població local, el medi ambient, la cultura i l'economia del poble de la Terra que es visita. Així, durant el primer trimestre del curs escolar 2012/13 us convidem a preparar i enregistrar una serie de càpsules de ràdio, segons el nombre d'alumnes que participin en el taller, d'uns 10 minuts de durada. Cada càpsula tractarà un tema de la realitat del país que hagin escollit. També es prepararan dues càpsules d'entrevista: una a un membre de l'entitat i una altra a una persona que hagi viatjat al país sobre el que s'està treballant amb aquesta entitat. D'aquesta manera us apropareu a les propostes de viatges que fan les Organitzacions No Lucratives (ONL) vinculades al "Portal del Turisme responsable" amb web www.coneixmon.org, i a les realitats socials i culturals dels països en vies de desenvolupament humà.

En la preparació del  taller i de les càpsules rebreu el suport i l'acompanyament de l'Associació COMSOC - Comunicació Social que us proposarà el format i els recursos necessaris i es farà càrrec de les gestions corresponents perquè el dia de l'enregistrament també us puguin acompanyar membres i viatgers de les entitats no lucratives. També disposareu de material on-line que ja podeu consultar aquí. Així mateix, dos responsables de l'entitat també us acompanyaran en el el taller en el que s'enregistrarà el programa.

La proposta consisteix en què, previament al taller, siguin els alumnes que amb l'acompanyament del professorat treballin a l'aula sobre el concepte de turisme responsable a través de diversos materials, es reparteixin rols i es faci una feina de recerca prèvia sobre els impactes del turisme, informació del país en què se centraran, l'entitat que els acompanyarà, la cultura popular de tradició oral, la música que posteriorment faran servir en el programa, etc. així com de preparació del guió radiofònic.

Durant el curs 2011/12 deu centres educatius ja han pogut realitzar una experiència similar. Clicant aquí en podreu veure i escoltar el resultat. A més, la Xarxa de Televisions Locals ens va acompanyar en l'enregistrament d'un dels programes i en va fer un petit reportatge. 


Documental realitzat per la Xarxa de Televisions Locals sobre els tallers l'Institut Viatja! 

Cal predisposar i motivar a l'alumnat per a participar i implicar-se en el projecte. Per això considerem adient la projecció d'un documental titulat “Projecte Sàhara. De Santa Coloma a Dajla" que explica l'experiència d'un projecte solidari de l'Institut Ramon Berenguer IV de Santa Coloma de Gramanet. El “Projecte Sàhara: de Santa Coloma a Dajla” és un documental rodat la primavera del 2006 als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf a Algèria, concretament al de Dajla. Any rere any, des de 2000, un grup d'estudiants de Batxillerat i de Secundària de Santa Coloma de Gramenet viatja als campaments.“Projecte Sàhara: de Santa Coloma a Dajla”. Es recomana projectar aquest documental abans de la realització del taller.
És una experiència única en l'àmbit educatiu on els joves conviuen i col·laboren directament amb les persones del campament. Aquest film presenta a través dels ulls de quatre estudiants -la Gemma, en Colo, el Cristian i la Mireia- la seva vivència del viatge, els sentiments que s'hi mouen, la feina duta a terme al campament i, sobretot, el seu gra de sensibilització vers la problemàtica no resolta del poble sahrauí.

És una producció del Departament de Solidaritat i Cooperació de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, amb la col·laboració de l'Associació d'Amics del Poble Sahrauí (ACAPS), de la Delegació Sahrauí a Catalunya i de l'Institut Ramon Berenguer IV.

En el moment del taller, es posarà en comú tot el que s'ha treballat, es corregirà i retocarà el guió si és necessari i es farà l'enregistrament, en el que els acompanyaran entitats i viatgers per compartir la seva experiència. El resultat final serà un programa de ràdio, que serà fruit d'un important treball previ a l'aula i al seu entorn social i que es podrà escoltar a la web www.coneixmon.org . 

Resum del contingut dels Tallers per conèixer món

A través d’un taller de ràdio aquesta activitat vol donar a conèixer una altra manera de viatjar, la del turisme responsable, respectuosa amb el medi ambient, les persones i l'economia local. Aplicant coneixements de diferents àrees els joves coneixeran la realitat social d’un país del seu interès. El taller comptarà amb la participació de persones que han practicat viatges sostenibles i serà dinamitzat per dos membres de l’entitat.

Durada: 4 hores

Espai: Aula ordinària amb un projector pantalla

Públic: Joves de segon cicle de secundària i batxillerat

Aquesta és una activitat cofinançada per la Diputació de Barcelona i el preu del taller canvia en funció del nombre d'habitants del municipi on estigui el centre.

Nombre d'habitants del municipi Preu
Més de 20.000 231 euros
Fins a 20.000  154 euros
Fins a 5.000  77 euros

Espavileu-vos i ompliu el formulari d'inscripció que les places per participar en aquesta experiència transformadora són limitades!

Accés al formulari d'inscripció
 


Últimes Notícies


  logo comsoc comunicacio social Qui som

Ass. COMSOC


Contacte

Col·labora
Què fem

El Portal


Ràdio

Tallers
Segueix-nos

Facebook


Twitter

Vimeo